dilluns, 18 d’octubre del 2010

El fenomen de les il.lusions òptiques

Les nostres idees i pensaments són un reflex de la realitat del món. Tota la informació que tenim ens arriba a partir dels estímuls externs els quals percebem a partir del sistema sensorial. La informació que filtrem amb els nostres sentits passa, posteriorment, a ser procesada i modificada pel nostre cervell.

Però què passa si els nostres sentits ens enganyen?

Tots els nostres sentits ens poden "enganyar", és a dir, produir una distorsió d'una percepció sensorial (altrament dit il.lusió òptica).

Les il.lusions òptiques són una conseqüència lògica del funcionament normal dels nostres processos de percepció i pensament que, a més a més, formen part de la nostra vida quotidiana.
L'origen de les il.lusions òptiques pot ser una causa fisiològica, és a dir, limitacions físiques de l'ull o, en canvi, un fenomen cognitiu quan és la interpretació errònia per part del cervell.

Observa la imatge de sota. Encara que no t’ho creguis els tons de gris de les dues parts de la figura central és el mateix. Et costa de creure? Tapa la línia que separa les dues parts i a veure com ho veus ara.


Aquí tens un exemple d'il.lusió òptica fisiològica ja que, en aquest cas, l'ull pateix un enlluernament a causa de un estímul lluminós intens que deixa per uns instants saturats els receptors lluminosos de la retina. Aquest enlluernament en aquesta imatge és degut a la línia blanca que separa les dues parts de la figura central.

Ara, observa aquesta imatge. Coneixes aquesta marca? Segurament no. Aparentment és un anunci de Coca-cola però... l'has llegit bé?


Si no l’has llegit bé deu ser perquè el teu cervell ha donat per suposat què hi posava i s’ha estalviat llegir-ho bé. Això es coneix amb el nom d’efecte Stroop i és un exemple d'i.lusió òptica cognitiva perquè el cervell ha interpretat una informació equívoca.

Tot plegat resulta ben curiós! Si en vols saber més et proposo que facis un cop d'ull en aquestes pàgines web:

http://www.psicoactiva.com/ilusion.htm

http://www.brainist.com/optical_illusions/

http://personal.us.es/jcordero/PERCEPCION/Cap02.htm

5 comentaris:

  1. Cristina!
    Et passo el nom d'un llibre per fer experiments simples d'il·lusions òptiques amb la mainada. Pot ser del teu interès ;)

    EXPERIMENTOS SENCILLOS SOBRE ILUSIONES OPTICAS de Michael A. Dispezio, Ediciones Oniro.

    ResponElimina
  2. Magnífica aportació, Cristina! I també la teva, Laura!

    ResponElimina
  3. Hola Cristina!

    La imatge de la coca-cola ja la coneixia i per això m'hi he fixat. Però amb la il·lusió òptica de dalt he quedat parada que el to de gris fos el mateix quan he tapat la línia que separa.

    Fins aviat!

    Carla García

    ResponElimina
  4. M'ha costat de veure la primera. Realment semblen tons ben diferents!

    Un món molt interessant el de les il·lusions òptiques!

    Sara

    ResponElimina
  5. aquest món de les il.lusions òptiques em fascina!!!!
    molt interessants les pàgines web, sobretot la primera ja que t'ensenya un munt d'il.lusions optiques

    ResponElimina