divendres, 5 de novembre del 2010

Qui no ha sentit a dir...


“El meu nen li costa agafar el son. Pot donar vàries voltes al llit abans no aconsegueix adormir-se”; “S’aixeca a mitjanit i li costa tornar a dormir. Què li passa?”; “Es desperta totalment a la nit i no pot adormir-se de nou.”


A continuació, us deixo un apunt sobre l’INSOMNI INFANTIL concretament sobre els tipus d’insomnis més freqüents que poden patir els nens i nenes.


L’insomni es tracta d'una dificultat manifesta en el nen, per a l'inici o manteniment del son. Així, es pot manifestar:

1. Insomni d’inici; com una dificultat per conciliar el son una vegada enllitat.

2. Insomni avançat; com un despertar avançat amb incapacitat per tornar a dormir.

Hi ha diferents tipus d'insomni i les causes d’aquest poden ser molt variades: des de mals hàbits adquirits a problemes de tipus orgànic.




TIPUS D’INSOMNIS


· Insomni degut a hàbits incorrectes

- L’origen del problema es deu a hàbits adquirits, consentits i reforçats pels propis pares (per exemple, sobreprotecció dels pares o incoherència normativa, és a dir, manca d’un seguit de criteris unificats per les persones que cuiden el nen).

- Sol aparèixer en lactants de sis mesos fins a nens de cinc anys.

- Produeix una considerable distorsió del seu propi somni i el dels seus pares.

- Les conseqüències a curt i mig termini són la irritabilitat, la dependència de la mare.

- Tractament més eficaç per aquest tipus d’insomni: Reeducació dels hàbits de son mitjançant tècniques conductuals (Mètode de les aproximacions successives de Ferber; 1993)


· Insomni per a causes psicològiques

- Causes de tipus psicològic (emocional, familiar, social o escolar) que solen estar relacionades amb problemes puntuals. L’estrès també pot ser causa d’aquest insomni.

- Apareix de forma sobtada i sense historia prèvia.

- No cal oblidar altres factors que intervenen i agreugen l’insomni per causes psicològiques: mals hàbits de son (dormir fora de les hores, amb canvis freqüents a l'hora d'anar a dormir i aixecar-se, activitats incompatibles amb el son, consum d'estimulants...).

- Conseqüències de l'insomni:: fatiga, alteracions de l'estat d'ànim i problemes de rendiment...


· Insomni psicofisiològics

- Tipus d'insomni après que es desenvolupa com a conseqüència d'una tensió condicionada i somatitzacions.

Exemples: Situacions que es repeteixen i en els quals es dóna una associació de problemes de son amb estímuls situacionals (tipus de llit, dormitori, soroll ...) o temporals (hora d'anar a dormir).

- Provoca una activació condicionada, a vegades en forma d'ansietat anticipatòria, que és incompatible amb la conciliació del son.

- Els nens amb aquest tipus d’insomni reaccionen davant de l'estrès somatitzant l'ansietat amb agitació, augment de la tensió muscular, etc.

- Apareix a l’adolescència i joventut.


· Insomni produït per al·lèrgia d’alguns aliments

- Es caracteritza per una marcada disminució del temps total del son.

- És possible que l'al·lèrgia no es manifesti amb cap altre símptoma i, per tant, sigui de difícil detecció. Normalment està relacionada amb l’al·lèrgia a algun component de la llet de vaca.


· Insomni ideopàtic.

- Relacionat amb una alteració lleu dels mecanismes neurològics bàsics del son-vigília. Acostuma a originar-se en la infància i és una de les formes més persistents.



La informació, és extreta d’una pàgina web especialitzada en Psicologia Clínica Infantil i Juvenil, on Sergi Banús (Psicòleg Clínic) realitza diverses aportacions. Per més informació:


http://www.psicodiagnosis.cat/areageneral/linsomniinfantil/index.php


Si és del vostre interès, aquesta pàgina web, també us proporciona informació sobre orientacions pel tractament de l’insomni centrades en “El mètode Ferber”, l’higiene del son (taules per millorar l’higiene del son) i la relaxació.



Fins la pròxima!


3 comentaris:

  1. Bones Cristina!
    El teu apunt m'ha sigut de gran interès perquè no sabia que hi havia tants tipus d'insomni, no els coneixia.

    Fins aviat!
    Carla García

    ResponElimina
  2. El son és una necessitat bàsica i com a tal l'hem de tenir present. És evident que provoca conseqüències com per exemple, mal rendiment a l'escola.

    Com a mestres o psicopedagogs, s'ha de tenir present aquest trastorn, per tal de poder millorar l'ensenyament - aprenentatge dels alumnes en qüestió.

    Molt interessant!

    ResponElimina
  3. "Aquest nen sempre està adormit..." I a vegades (no sempre clar) a darrera hi ha un problema d'aquests! Interessant entrada, per conèixer els tipus d'insomni.

    Molt recomenable la pàgina d'on has extret la publicació. Tracta temes molt propers a nosaltres com a futurs mestres i psicopedagogs/es.

    ResponElimina